Májusi kutatói szalon a Bioinformatika Tanszéken

"Körülbelül 100 esetből 1 frissen diagnosztizált cukorbetegnél három éven belül hasnyálmirigyrákot is diagnosztizálnak. Emellett ezzel párhuzamosan minden 4. hasnyálmirigyrákkal diagnosztizált ember, korábban már kapott cukorbetegség fennállásáról diagnózist."

 

Karadocsev Éva előadása

 

Asszisztensük, Karadocsev Éva, PhD kutatási témájának bemutatása során a hasnyálmirigyrák és a cukorbetegség kapcsolatáról beszélt a 2024. május 9-én megtartott kutatói szalonon.

A hasnyálmirigyrák és a cukorbetegség közötti kapcsolat két irányú és összetett. A cukorbetegség, különösen annak 2-es típusa, növelheti a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. A krónikusan magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia is hozzájárulhatnak a rákos sejtek növekedéséhez.

 

Karadocsev Éva előadása 2

 

Másrészről a hasnyálmirigyrák is okozhat cukorbetegséget, ugyanis a hasnyálmirigy daganatai rontják a szerv inzulintermelő képességét, ami magas vércukorszint beállását idézi elő. Gyakran előfordul, hogy a hasnyálmirigyrák diagnózisát megelőzően, vagy azzal egy időben diagnosztizálnak cukorbetegséget is. Mindemellett a hirtelen kialakuló vagy gyorsan romló cukorbetegség, különösen idősebb felnőttek esetében, lehet a hasnyálmirigyrák korai jele is. Emiatt fontos, hogy az orvosok felfigyeljenek ezekre az esetekre, és szükség esetén további vizsgálatokat végezzenek.

Összefoglalva tehát, a cukorbetegség és a hasnyálmirigyrák kölcsönösen befolyásolják egymást, és a cukorbetegség mind rizikófaktorként, mind pedig a rák egyik tüneteként is megjelenthet.